
DUYURU: 31.08.2020/148
DUYURU: 31.08.2020/148
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), G20’nin ve AB’nin uluslararası ölçekte vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele çalışmaları sonucunda, Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi (Sözleşme) hazırlanmıştır. Bu sözleşme, AB üyesi ülkelerin yanı sıra, İsviçre, Norveç, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerin de dahil olduğu bugün itibarıyla 136 ülke tarafından imzalanmıştır. Türkiye söz konusu sözleşmeyi 2011 yılında imzalamıştır.
Bu tarihten 6 yıl sonra, uygulamayı düzenleyen ve bugün itibarıyla 107 ülkenin taraf olduğu Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşmasını (Anlaşma) da Türkiye, 21.04.2017 tarihinde imzalamış ve 31.12.2019 tarihinde onaylanmıştır. Bu anlaşmaya göre, imzacı ülkeler, karşılıklılık temelinde, ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansal kuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin (otomatik olarak) her yıl ilgili ülkeyle paylaşacaktır. Türkiye’de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplamaya ve paylaşmaya yetkili makam, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığıdır.
Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan “Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Otomatik Değişim Standardının Uygulanmasına İlişkin Rehber” ile, OECD tarafından 2014 yılında oluşturulan standartların uygulama esasları açıklanmıştır.
Sözü edilen Rehberde öne çıkan hususlar özetle aşağıdaki gibidir.
Rehberde ulusları otomatik bilgi değişiminin teknik taraflarına ilişkin olarak yapılan pek çok açıklamanın yanı sıra, anılan Sözleşmeye taraf ülkeler ile bahsedilen Anlaşmaya taraf olan ülkelerin ve Anlaşma kapsamında 2020 yılında Türkiye tarafından bilgi alınacak ülkeler ile bilgi gönderilecek ülkelerin listelerine yer verilmiştir.
Bu çerçevede, Anlaşma kapsamında 2020 yılında bilgi alınacak 71 ülke bulunurken, bilgi verilecek 54 ülke bulunmaktadır. Buradan hareketle, bazı ülkelerin bilgi alma talebi olmaksızın sadece bilgi vermek istediği anlaşılmaktadır. Diğer taraftan hem bilgi alınacak hem de bilgi verilecek ülkeler listesinde yer almayan İsviçre ile otomatik bilgi değişiminin 2021 yılından itibariyle başlanılacaktır.
Türkiye’de bulunan finansal kuruluşlar, tespit ettikleri hesaplara ilişkin bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına bildirecek ve Başkanlık bu bilgileri güvenli bir elektronik ağ üzerinden ilgili ülkelere gönderecektir. Benzer şekilde karşılıklı olarak (mütekabiliyet esası ile) Türkiye’nin anlaşması bulunan ülkelerde bulunan hesaplara ilişkin bilgiler söz konusu ülkelerin vergi idareleri tarafından ülkemize gönderilecektir. İki ülke arasında bilgi değişimi, hesabın 31 Aralık tarihindeki durumu ile toplanan bilgilere ilişkin olarak bir sonraki yılın Eylül ayının sonuna kadar yapılabilmektedir. Kapsama giren bir ülkeye yalnızca o ülke yerleşiklerinin (mukimlerinin) bilgisi gönderilecektir.
Anlaşma kapsamında, ilgili ülkelerde yerleşik (mukim) kişi ve kurumların yanı sıra, bu ülkelerde yerleşik kişilerin kontrol ettikleri Türkiye’de yerleşik olan bazı kurumların (örneğin; faiz, temettü gibi pasif gelir elde eden ya da bu amaçla varlık tutan fakat finansal kuruluş olmayan kurumlar) bilgileri paylaşılacaktır.
Bu bakımdan, uluslararası otomatik bilgi değişiminin hem gerçek kişiler hem de şirketler üzerinde ciddi etkilerinin olacağı görülmektedir. Bu itibarla, özellikle yurtdışı mali kuruluşlarda hesapları bulunan Türkiye’de mukim kişi ve kuruluşlarca beklenen etkilerin etraflıca analiz edilmesinde fayda bulunmaktadır.
Türkiye’nin ilk otomatik bilgi değişimi, 2018 yılında Norveç ve Letonya ile başlamış olup, 21.08.2020 itibarıyla Anlaşma kapsamında 2020 yılında Türkiye’nin otomatik temelde bilgi göndermesi (ve karşılıklılık temelinde bilgi alması) söz konusu olan 54 ülkenin isimleri ekte paylaşılmıştır.
Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Otomatik Değişim Standardının Uygulanmasına İlişkin Rehber"in tamamına bu link üzerinden ulaşılabilir.
Bununla birlikte, Finansal Hesapların Otomatik olarak değişimine ilişkin olarak Centrum Uluslararası Vergi Hizmetleri Direktörü Sn. Can Doğrusöz’ün Ağustos aynın başında TİDE Akademi Yaz Söyleşileri kapsamında gerçekleştirmiş olduğu söyleşiye bu link üzerinden ve konuya ilişkin yayınlamış olduğu makaleye bu link üzerinden ulaşılabilir.
Saygılarımızla.