Sizi Arayalım
İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Düzenlemede Değişiklik Yapılmıştır

DUYURU: 10.08.2023/98

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Düzenlemede Değişiklik Yapılmıştır

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “03.08.2023 tarih ve 2358545 sayılı yazısı” ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nin “Peşin Döviz” kenar başlıklı 6/2. maddesinde yapılan değişiklik ile, peşin döviz karşılığı ihracat işlemlerinde prefinansman kredisi kabul edilecek gerçekleşmeyen peşin bedelli ihracatta sınır 30.000 ABD dolarından 50.000 ABD dolarına yükseltilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “03.08.2023 tarih ve 2358545 sayılı yazısı” ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nin “Peşin Döviz” kenar başlıklı 6/2. maddesinde değişiklik yapmıştır.

Bahse konu değişikliğe ilişkin karşılaştırma cetvelimiz aşağıdaki gibidir.

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ

DEĞİŞİKLİK SONRASI

 

(2) Peşin döviz karşılığında 24 ay içerisinde ya da birinci fıkra uyarınca verilen ek süre sonunda ihracat yapılmaması veya bu süre içerisinde peşin döviz tutarının tamamının tek seferde iade edilmemesi durumunda bu tutar kambiyo mevzuatı açısından prefinansman kredisi hükümlerine tabidir. Ancak, tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilmeyen peşin döviz tutarının 30.000,- ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmeyen kısmı prefinansman hükümlerine tabi olmaz…

(2) Peşin döviz karşılığında 24 ay içerisinde ya da birinci fıkra uyarınca verilen ek süre sonunda ihracat yapılmaması veya bu süre içerisinde peşin döviz tutarının tamamının tek seferde iade edilmemesi durumunda bu tutar kambiyo mevzuatı açısından prefinansman kredisi hükümlerine tabidir. Ancak, tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilmeyen peşin döviz tutarının 50.000,- ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmeyen kısmı prefinansman hükümlerine tabi olmaz…

 

Yapılan bu değişiklikle peşin döviz karşılığı ihracat işlemlerinde prefinansman kredisi kabul edilecek gerçekleşmeyen peşin bedelli ihracatta sınır 30.000 ABD dolarından 50.000 ABD dolarına yükseltilmiştir.

İhracat Genelgesi’nin güncel haline buradan ulaşabilirsiniz.

                          Saygılarımızla.

Dosyalar