Sizi Arayalım
Avrupa Birliği Tarafından, Otomatik Bilgi Değişimi Standartlarını Uygulamaya Geçirmeyi Taahhüt Etmesine İlişkin Türkiye'ye 31 Mayıs 2021’e Kadar Süre Verilmiştir

Uluslararası Vergi Bülteni: 23.02.2021/07

Avrupa Birliği Tarafından, Otomatik Bilgi Değişimi Standartlarını Uygulamaya Geçirmeyi Taahhüt Etmesine İlişkin Türkiye'ye 31 Mayıs 2021’e Kadar Süre Verilmiştir

Avrupa Birliği Konseyi'nin, Türkiye'nin Otomatik Bilgi Değişimi konusundaki zaman taahhüdünü yerine getirmemesi karşısında, ülkenin Kara Liste'ye alınması yerine, beklenen süre uzatımı kararı, beklentilerin uzağında kaldı. Buna göre, Türkiye, 27 AB üyesi ülke ile otomatik değişimi sürecine, 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla aktif olarak başlatacağının kesin taahhüdünü 31 Mayıs 2021 itibarıyla yerine getirmek durumundadır. Aksi durumda, AB tarafından yayınlanan ve bugün 12 adet ülkenin yer aldığı Kara Liste'ye alınacağı belirtilmiştir.

16.02.2021 tarihinde yayımladığımız 2021/5 Sayılı Uluslararası Vergi Bültenimizde Avrupa Birliği'nin, Otomatik Bilgi Değişimi Standartları ile Vergi Uygulamalarında Şeffaflık ve İş birliği prensiplerini uygulamaya geçirmekte kendisine tanınan ilave 1 yıllık süreye rağmen bu taahhüdünü yerine getiremeyen Türkiye'yi Kara Liste'ye almak yerine, son bir ilave süre daha tanımak yönünde ön uzlaşmaya vardığını ifade etmiştik.

Avrupa Birliği Konseyi’nin, Türkiye'nin Otomatik Bilgi Değişimi konusundaki zaman taahhüdünü yerine getirmemesi karşısında, ülkenin Kara Liste'ye alınması yerine, beklenen süre uzatımı kararının beklentilerin uzağında kaldığını belirtebiliriz. Zira 22 Şubat 2021 tarihinde Brüksel’de gerçekleşen AB Konseyi toplantısında alınan karara göre, Türkiye, 27 AB üyesi ülke ile otomatik değişimi sürecine 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla aktif olarak başlatacağının kesin taahhüdünü 31 Mayıs 2021 itibarıyla yerine getirmek durumunda olacaktır. Aksi halde, Türkiye’nin AB tarafından yayınlanan ve bugün itibariyle 12 adet ülkenin yer aldığı Kara Liste'ye alınacağı belirtilmiştir.

Kara listeye alınan ülkelerin, Avrupa yardımlarından veya kalkınma fonlarından yararlanılmasının dondurulmasını da içeren bazı yaptırımlarla karşı karşıya olduklarını ifade etmek isteriz.

Kara listede şu anda Anguilla, Amerikan Samoası, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seyşeller, Trinidad ve Tobago, ABD Virgin Adaları ve Vanuatu yer almaktadır.

Söz konusu kararın yer aldığı 22 Şubat 2021 tarihli AB Konseyi Karar Tutanağına ulaşmak için tıklayınız.

Saygılarımızla. 

Dosyalar