Sizi Arayalım
2021 Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrı Programı 30 Nisan 2021 Tarihi İtibariyle Açılmıştır

DUYURU: 03.05.2021/66

2021 Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrı Programı 30 Nisan 2021 Tarihi İtibariyle Açılmıştır

2021 Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrı Programı 30 Nisan 2021 Tarihi İtibariyle Açılmıştır.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Türkiye’de katma değerli üretimin artırılması amacı doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı/ilgili kuruluşları tarafından sağlanan destek ve teşviklerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik özel bir programdır.

Bu Program kapsamında desteklenmesine karar verilen projeler; ilgili TÜBİTAK destek programı kapsamında TÜBİTAK tarafından, KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında KOSGEB tarafından, 2012/3305 sayılı Karar veya 2016/9495 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Bakanlık tarafından sağlanan desteklerden yararlandırılabilir.

Mobilite Çağrısı Takvimi

Bu kapsamda, Bakanlıktan tarafından yayımlanan 2021 yılı mobilite çağrısına ilişkin takvim aşağıda yer almaktadır:

 

Tarih

Ön Başvuru Başlangıcı

30 Nisan 2021 Cuma

Ön Başvuru Bitiş

8 Haziran 2021 Salı

Ön Değerlendirme Bitiş

18 Haziran 2021 Cuma

Kesin Başvuru Bitiş

3 Temmuz 2021 Cumartesi

Bağımsız Değerlendirme Raporunun Yüklenmesi

6 Ağustos 2021 Cuma

Başvurular, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı web sitesinde  bulunan Program Portalı uygulaması üzerinden çevrim içi olarak alınacaktır. Başvurular, duyuru ekinde yer alan çağrı takvimi dâhilinde ön başvuru ve kesin başvuru aşamalarının tamamlanması suretiyle alınacaktır. Çağrı takviminde yer alan bitiş tarihleri, ilgili gün sonunu (23:59) kapsamaktadır.

Yetkilendirme

Çağrı kapsamında sadece Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecektir. Başvuru işlemleri Program Portalı üzerinden, firmalar adına yetkilendirilmiş gerçek kişiler tarafından yürütülecektir. Gerçek kişilerin firmalar adına yetkilendirme işlemleri, Program Portalı’nın Dokümanlar sayfasında bulunan yetkilendirme belgeleri  esas alınarak yürütülecektir.

Ürün Listesi

Çağrı kapsamında, sadece duyuru ekinde yer alan Mobilite Çağrısı Kapsamındaki Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarına sahip ve/veya ürün veya üretim teknolojisi açısından yenilikçi teknoloji alanlarına yönelik ürünlere ilişkin yatırım projeleri için başvuruda bulunulabilir. Ürün listesinde yer alan GTİP kodları 2019 yılı tanımına göre belirlenmiş olup, güncellenen kodlar için 2019 yılı eşleniği dikkate alınacaktır.

Proje Büyüklüğü

Çağrı kapsamında başvurusu yapılan yatırım projelerinin büyüklüğü (proje kapsamında öngörülen Ar-Ge ve üretime yönelik yatırım harcamalarının toplam tutarı) 10 Milyon TL’den az olamaz.

Ön Başvuru ve Ön Değerlendirme

Başvurusu yapılan yatırım projeleri için Ar-Ge ihtiyacı bulunması durumunda projenin Ar-Ge ve üretime yönelik yatırım süreçleri bir bütün olarak ön değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Eksikliklerini, bildirilen süre içerisinde tamamlamayan başvuru sahiplerinin ön başvuruları onaylanmayacak olup başvuru sahipleri kesin başvuruda bulunma hakkını kaybedecektir.

Kesin Başvuru

Kesin başvuru süresi içerisinde, KOBİ vasfı taşıyan ve KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyen firmaların, üretime yönelik yatırım süreci faaliyetlerinin net olarak ayrıştırılabilen ve ilgili mevzuat kapsamında desteğe konu edilebilecek kısmı için KOBİ destek formlarını, Program Portalı üzerinden yapılacak yönlendirmeyle eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Yatırım projesinin KOSGEB desteklerinden yararlanması talep edilen kısmı için öngörülen tamamlama süresi 8 ila 36 ay arasında olmak zorundadır. 

Üretime yönelik yatırım süreci faaliyetlerinin KOSGEB tarafından desteklenmeyecek olan kısmı için firmalar, 2012/3305 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Stratejik Yatırımların Teşviki uygulaması kapsamında veya 50 Milyon TL ve üzerinde sabit yatırım tutarına sahip projeler için 2016/9495 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında teşvik belgesi düzenlenmesi için talepte bulunabilecektir.

Proje Fizibilitesi’nin ve Fizibilite Veri Dosyası’nın kesin başvuru süresi içerisinde elektronik ortamda Program Portalı’na yüklenmesi gerekmektedir. Proje Fizibilitesi ve Fizibilite Veri Dosyası’nın Program Portalı’nın Dokümanlar sayfasındaki rehberler dikkate alınarak hazırlanması gerekmektedir. Proje kapsamında bir veya daha fazla Ar-Ge yüklenicisiyle iş birliği yapılması durumunda, kesin başvuru aşamasında, başvuru sahibiyle Ar-Ge yüklenicileri arasında imzalanmış Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Paylaşımı Protokolü’nün de elektronik ortamda Program Portalı’na yüklenmesi zorunludur.

Bağımsız Değerlendirme Raporu

Kesin başvurunun tamamlanmasını müteakiben detaylı değerlendirme süreçleri başlatılacaktır. Değerlendirme faaliyetlerine devam edilebilmesi için Bakanlık tarafından atanan yetkilendirilmiş bağımsız danışmanlık firmasınca hazırlanacak Bağımsız Değerlendirme Raporu’nun çağrı takviminde öngörülen süre içerisinde elektronik ortamda Program Portalı’na yüklenmesi gerekmektedir. Bağımsız Değerlendirme Raporu için, bağımsız danışmanlık hizmet bedeli, yatırımcının KOBİ olması durumunda 35.960 TL + KDV, büyük ölçekli işletme olması durumundaysa 50.950 TL + KDV’dir.

Çağrılar kapsamında yer alan öncelikli ürünlere, başvuru sürecine ve sağlanan desteklere ilişkin detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Saygılarımızla.

Dosyalar