Sizi Arayalım
Darphane Sertifikalarından Elde Edilecek Gelirler İçin Stopaj Oranı %0 Olarak Belirlenmiştir

DUYURU: 19.09.2022/97

Darphane Sertifikalarından Elde Edilecek Gelirler İçin Stopaj Oranı %0 Olarak Belirlenmiştir

6036 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile darphane sertifikalarından elde edilen kazançlar için tevkifat oranı %0 olarak belirlenmiştir. Karar ile yapılan düzenlemelerin detaylarına ilişkin olarak Centrum tarafından yayımlanan Duyuru aşağıda yer almaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla fiziki altın teslimi karşılığında darphane sertifikası ihraç edileceği açıklanmıştı. Bu doğrultuda, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 25.08.2022 tarihli bülteni aracılığıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne 0,995 saflıkta 5.000 kg altın için nominal ihraç tavanlı darphane sertifikasının halka arz yoluyla ihraç edilmesine izin verildiği duyurulmuştu.

Bu defa, 15.09.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “6036 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinde yer alan tevkifat oranlarının düzenlendiği “2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)”nın ekinde yer alan Karar’da yapılan değişiklikle, darphane sertifikalarından elde edilen kazançlar için tevkifat oranı %0 olarak belirlenmiştir. Aynı düzenleme ile, sözü edilen BKK’nın ihtiyari beyanname üzerinde hesaplanacak olan vergi oranını içeren hükmünde yer alan %0 oranında vergi hesaplanacak olan kazançlar arasına, Darphane sertifikalarından sağlanan kazançlar da dahil edilmiştir.

Yukarıda belirtilen Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandığı 15.09.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

“6036 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı”nın Resmi Gazete’de yayımlanan orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla.

Dosyalar