Sizi Arayalım
Genel Katma Değer Vergisi Oranı %18’den %20’ye, %8 Olan İndirimli KDV Oranı %10’a Yükseltilmiş; Bazı Mallar İndirimli Oran Kapsamından Çıkarılmıştır

DUYURU 10.07.2023/79

Genel Katma Değer Vergisi Oranı %18’den %20’ye, %8 Olan İndirimli KDV Oranı %10’a Yükseltilmiş; Bazı Mallar İndirimli Oran Kapsamından Çıkarılmıştır

07.07.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, genel Katma Değer Vergisi (KDV) oranı ’den ’ye çıkarılmış, %8 oranında uygulanan indirimli KDV oranını ’a yükseltilmiş, indirimli orana tabi olup halihazırda %8 oranında vergilendirilmekte olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektan, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetelerin genel oranda ( ) vergilendirilmesi karara bağlanmıştır.

07.07.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” (Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar) ile,

  • Genel Katma Değer Vergisi (KDV) oranı %18’den %20’ye çıkarılmış,
  • %8 oranında uygulanan indirimli KDV oranını %10’a çıkarılmış,
  • İndirimli orana tabi olup halihazırda %8 oranında vergilendirilmekte olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetelerin genel oranda (%20) vergilendirilmesi karara bağlanmıştır.

Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.

Bu Karar ile genel KDV oranı %18’den %20’ye; (II) sayılı listede yer alan ürünler için geçerli %8 oranındaki indirimli KDV ise %10’a yükseltilmiştir. Bazı temel gıda maddelerine uygulanan %1 oranındaki indirimli KDV’de ise değişiklik yapılmıştır.

Diğer taraftan, yine bu Karar ile %8 oranındaki indirimli KDV’nin uygulandığı (II) sayılı listenin 37. sırası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ

DEĞİŞİKLİK SONRASI

37- Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri,

37- Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri,

Buna göre, sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçeteler için KDV oranı %8’den %20’ye yükseltilmiştir. Diş fırçası ve macunu ile diş iplikleri ise indirimli oranın değişmesine bağlı olarak %10 oranda vergilendirilecektir.

Sözü edilen değişiklikler, Kararın yayım tarihini izleyen 3. gün olan 10.07.2023 tarihinde (yani, bugün itibariyle) yürürlüğe girecektir.

“7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı”nın Resmi Gazete’de yayımlanan orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla.

Dosyalar